субота, 03. март 2012.

Zašto žene žele seks


Jeste li znali da postoji 237 različitih razloga zašto se žene upuštaju u seksualne odnose? Ma šta mislili, ljubav nije toliko blizu vrhu popisa razloga. Američki psiholozi iz Univerziteta u Teksasu, Sindi Meston i Dejvid Bas, razgovarali su sa preko hiljadu žena širom sveta i rezultate objavili u svojoj knjizi „Why Women Have Sex“. Donosimo neke od najčešćih razloga i objašnjenja autora knjige.
Muškarac se dobro ljubi
Jedan od najpopularnijih razloga zašto žene imaju polne odnose je vrlo jednostavan: Muškarac se odlično ljubi! To nije tako čudno jer se u ljudskim usnama se nalazi više senzornih neurona nego u drugim delovima tela. Jedno istraživanje je pokazalo da ljubljenje izaziva pad kortizola, hormona odgovornog za stres, a na taj način se smanjuje teskoba. Ženama je ljubljenje važno pre i tokom seksa, a loš poljubac može potpunog da ohladi „vrelu“ situaciju.
Mršavljenje
Redovna telesna aktivnost kao što je seks može pomoći u gubljenju kalorija. Tokom seksa se sagoreva od 100 do 250 kalorija, a mnoge žene su izjavile da koriste seks kao metod za mršavljenje, navodi se u knjizi.
Protiv bolova i stresa
Opšte je poznato da su glavobolja i migrena razlozi koji se najviše koriste za izbegavanje ili odbijanje seksa. Međutim, u istraživanju koje su proveli Meston i Bas, mnoge žene navele su upravo rešavanje glavobolje kao razlog za seks. Neke žene su izjavile da su primetile da im glavobolja prolazi, posebno kad dožive orgazam. Razlog leži u oslobađanju endorfina. Tokom seksualne aktivnosti telo luči ove hemijske spojeve koji su zaslužni za dobro raspoloženje, a njihovo delovanje je slično morfijumu. Prema istraživanju Univerziteta u Južnom Ilinoisu, oslobađanje endorfina može smanjiti glavobolju.
Osveta
Neke žene rekle su da su koristile seks kao oružje u osveti svojim nevernim partnerima. Činjenica da su spavale sa najboljim prijateljem svog bivšeg ili sadašnjeg partnera, povećava zadovoljstvo jer su ga na taj način kaznile ili mu se osvetile.
Bračna dužnost
Mnoge žene, posebno one koje su u braku, tvrde da su često pristale na polni odnos s partnerom, iako nisu bile raspoložene. Iako su danas drugačija vremena i muškarci i žene su se promenili, a u nekim slučajevima i zamenili uloge, ipak mnoge žene smatraju da je njihova bračna dužnost da udovolje svom mužu svaki put kad on želi seks. Tradicionalno, muškarac se posmatra kao neko ko hrani porodicu, dok žena. za uzvrat, žena odgaja decu, brine o kući i udovoljava njegovim seksualnim potrebama. Iako danas mnoge žene rade i financijski pridonose kući, ovo mišljenje je još prisutno kod mnogih.
Žele da spreče prevaru svog partnera
Istraživanje je pokazalo da žene često koriste seks kao sredstvo kojim štite svoju vezu ili brak. Ova strategija pomaže iz dva razloga: Sa jedne strane omogućava partnerovu vernost jer je on seksualno zadovoljen, dok s druge, zdrava seksualna veza pokazuje potencijalnim novim partnerima da nemaju šanse.
Iskustvo
Mnoge žene u istraživanju, a posebno mlađe, tvrdile su da su htele poboljšaju svoja erotska umeća tako što su prikupljale što više seksualnog iskustva.
Sažaljenje
Žene se od najranije dobi posmatraju kao brižne osobe koje mogu pokazati empatiju za druge i biti osetljive i svesne tuđih osećanja. Nekoliko žena u istraživanju opisalo je seks kao način utehe muškaraca koji se osećaju loše ili imaju izrazito nisko samopouzdanje. Mnoge žene su se upuštale u polne odnose s muškarcem prema kojem su osećale sažaljenje, na primer s muškarcem koji je hteo da izgubi nevinost, prenosi portal she.hr.
izvor: 24sata.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More