субота, 03. март 2012.

Zašto zebre imaju pruge


Verovali ili ne, naučnici se ozbiljno već duže vreme bave ovim pitanjem. Postoji nekoliko teorija, a prema poslednjoj, pruge zebrama pomažu da se obrane od obada.
Grupa mađarskih i švedskih naučnika je, kako je objašnjeno u časopisu za eksperimentalnu biologiju, prvo utvrdila da su obadima privlačniji konji s tamnijom dlakom od onih sa svetlom, i to zbog načina na koji se svetlost odbija od njihove površine. Zapitali su se kakva bi bila njihova reakcija na dlaku koja je crno-bela.
Na jednoj farmi u Mađarskoj postavili su crne, bele i crno-bele ploče i otkrili da je najmanje obada završilo na prugastoj ploči čiji je uzorak najsličniji zebrinim prugama. Što su pruge bile uže, to je obada bilo manje, čak manje nego na potpuno beloj ploči. Na kraju su napravili i modele tri konja i zebre i rezultat je bio isti – lažna zebra privukla je najmanje obada.
Međutim, zaključak im je nametnuo novo pitanje: ako prugasta dlaka zaista pomaže, zašto je imaju samo zebre, a ne i konji i druge životinje koje obadi napadaju?
- Da bi ova teorija bila istinita, trebalo bi dokazati da su obadi imali mnogo veći uticaj na prirodnu selekciju i prilagođavanje kod zebri, nego kod konja i magaraca – objašnjava Metju Kob sa Univerziteta u Mančesteru, dodajući da za zebrine pruge najverovatnije ne postoji jedno objašnjenje, već je reč o nizu faktora.
Inače, prema ranijim teorijama, zebra ima pruge da bi zbinila grabljivice, regulisala telesnu temperaturu…
izvor: 24sata.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More