субота, 03. март 2012.

Zanimljivosti o orgazmu

Ženski orgazam je često misterija, ne samo muškarcima već i mnogim ženama. Merilin Monro, seks simbol 20. veka, tvrdila je da nikad nije doživela orgazam ni sa jednim od svojih slavnih ljubavnika, od kojih su najpoznatiji bili Džon F. Kenedi i Džo Dimađio.
Iako je poznato na koji način se manifestuje seksualni užitak i kakvo zadovoljstvo se doživljava tokom orgazma, nemoguće je opisati sve njegove pozitivne posledice na fizičko i emotivno stanje. S obzirom na sve to, jeste li sigurni da znate baš sve o orgazmu?
Donosimo deset zanimljivih činjenica o seksualnom vrhuncu.
1. Sagoreva kalorije i pozitivno utiče na zdravlje
Seks je zabavan, ali i dobar saveznik u mršavljenju jer sagoreva od 100 do 250 kalorija. Tokom samog orgazma sagoreva se oko tri kalorija, ali kada dok se trudimo da ga postignemo, potrošimo više od 50 kalorija. Takođe, orgazmi imaju pozitivno utiču na imunitet jer opuštaju telo i smanjuju stres, pa samim tim sprečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti i raka.
2. Olakšava bol
Doživljaj orgazma može olakšati bol, uključujući bol kod artritisa, nakon operacije i bol tokom porođaja. Ova posledica orgazma događa se zbog otpuštanja hemikalije oksitocin, koji utiče na opuštanje tela i pozitivno emotivno stanje. Iako je ovo dejstvo kratkotrajno i traje od 8 do 10 minuta, otkriveno je da i samo razmišljanje o seksu može smanjiti bolove.
3. Pronalaskom G tačke do boljeg orgazma
Ukoliko pronađete svoju G tačku, to bi vam moglo pomoći da lakše dođete do vrhunca. Nemački ginekolog Ernst Grefenberg je 1950-ih otkrio takozvanu G tačku, mesto u ženskim genitalijama za koje stručnjaci smatraju da sadrži najviše nervnih završetaka. G tačka bi trebalo da omogući ženama duže i jače orgazme. Stručnjaci nisu saglasni gde se tačno nalazi G tačka i tvrde da nije na istom mestu kod svih žena, ali najčešće se nalazi u unutrašnjosti vagine i može se opipati prstom.
I muškarci imaju svoju G tačku, tačnije tri tačke koje izazivaju zadovoljstvo: frenulum (koji se nalazi neposredno ispod glavića penisa), perineum (nalazi se između testisa i anusa) i prostata.
4. Kondom ne utiče na orgazam
Muškarci često tvrde da upotreba kondoma negativno utiče na njihovo seksualno zadovoljstvo. Ipak, žene mogu doživeti orgazam jednakim intenzitetom tokom seksa s kondomom, a pri seksu s kondomom, par ima više vremena za uživanje jer ne mora da brine zbog prekidanja odnosa.
5. Orgazam je sve bolji s godinama
Starenje donosi mnoge promene na telu, od kojih neke i nisu tako pozitivne. Na sreću, to se ne odnosi na doživljaj orgazma jer onii s godinama postaju sve bolji. Što su starije, žene su sve iskusnije u seksu, imaju više samopouzdanja i uživaju više u svom telu. Poverenje i intimnost koju imaju mnoge žene u ozbiljnim vezama takođe mogu pomoći u poboljšanju seksualnog samopouzdanja.
6. Razlika između ženskog i muškog orgazma
Orgazam kod muškaraca i žena može biti jednakog intenziteta, ali razlika je u trajanju i načinu postizanja. Muškarcima je potrebno mnogo manje vremena da postignu vrhunac, često samo jedan minut, a ženama treba i do dvadeset minuta. Međutim, orgazam kod muškarca u proseku traje četiri sekunde, dok kod žena može potrajati i do 15 sekundi. Takođe, istraživanja su pokazala da muškarci lakše doživljavaju orgazam tokom seksa sa glasnijim ženama, a ne sa onima koje ćute „kao ribe“. Zato, slobodno budite glasne!
7. Višestruki orgazmi
Mnoge žene mogu doživeti višestruke orgazme, a najviše orgazama koje je jedna žena doživela za sat vremena je čak 134. Postoje slučajevi žena koje su mogle da dožive vrhunac tokom neseksualnih radnji, kao što je samo razmišljanje o seksu, pranje zuba ili pak dodir određenog dela tela (ali ne intimnih delova).
8. Jači orgazam za vreme menstruacije
Seks za vreme menstruacije često nije ugodan ni ženama, a ni muškarcima. No, ovo je vreme kada je zadovoljstvo pri postizanju orgazma jače, a razlog je veća cirkulacija krvi u tom području.
9. Bol i orgazam
Centar za orgazam i bol nalaze se na istom mestu u mozgu što je razlog zbog kojeg neki ljudi tekom seksualnog vrhunca izgledaju kao da proživljavaju bolove. Iako izraz lica ne pokazuje uživanje, to samo znači da smo manje osetljivi na bol kada doživljavamo orgazam.
10. Smrt za vreme orgazma
U filmovima često možemo videti scene poznatih političara ili direktora kako umiru tokom seksa s ljubavnicama ili prostitutkama. To se zaista i događa, a još je veća stopa ovakvih smrti za vreme seksa s ljubavnicima, odnosno kada je u pitanju prevara. Takođe, veća je verovatnoća da muškarac umre tokom seksualnog odnosa nego žena.
izvor: 24sata.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More