субота, 03. март 2012.

Žaba kauboj i bodljikavi som


Naučnici koji su uzduž i popreko prokrstarili tropske prašume u Surinamu, jedan od poslednjih šumskih kompleksa u divljini koji ne presecaju nikakvi putevi, otkrili su 1.300 novih životinjskih vrsta koje su nauci do sada bile nepoznate. U toku su proučavanja kako bi se ustanovilo koje vrste se mogu smatrati novootkrivenim.
Zasad je u ovu kategoriju ubrojano 46 životinjskih vrsta, a jedna od njih je i majušna braonkasta žaba sa lepljivim prstima i „mamuzom” na peti, zbog koje su joj nadenuli nadimak žaba kauboj. Prilično je slična drugoj vrsti žabe koja živi na drveću, ali nema za ovu vrstu karakteristične crno-bele pruge na leđima. Naučnici su žabu kauboja otkrili dok je mirno čučala na grančici, tokom jednog od svojih noćnih obilazaka močvarne oblasti u slivu reke Koetari.
Novu vrstu bodljikavog soma, kojem bodlje služe za odbranu od proždrljivih pirana i koji je zbog ovakvog svog izgleda nazvan som oklopnik, pratioci istraživačkog tima pak zamalo nisu pojeli za ručak. Jedan od naučnika je, međutim, ipak na vreme primetio njen neobičan izgled i zamolio je lokalnog vodiča ekspedicije da primerak iz svog tanjira sačuva radi daljeg ispitivanja. Isti tim je u ovoj oblasti pronašao još nekoliko novih tipova soma, a mogao je da se pohvali i pronalaskom nove vrste skakavca, koga je zbog jarkih boja nazvao krejola skakavac, po popularnoj marki bojica, flomastera i voštanih kreda za decu. Prema saopštenju Konzervejšn internešenela, u pitanju je jedina poznata vrsta skakavca za koju je utvrđeno da luči hemikalije kako bi se odbranila od grabljivaca. Pored nje, važno mesto na listi novootkrivenih životinja zauzimaju i svetlucavi vodeni tvrdokrilci i vilini konjici.
Plan je da se tropska prašuma Surinama pretvori u prirodni rezervat u kojem bi urođeničko stanovništvo moglo da lovi na tradicionalan način, a bio bi pristupačan i za ekološki turizam.
izvor: 24sata.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More