субота, 03. март 2012.

Najotkačeniji sportovi na svetu


Da li ste znali da peglanje košulja može biti sport? A trčanje nizbrdo niz kolut sira? Predstavljamo vam 10 najotkačenijih sportova.
1. Šutiranje u cevanicu
Ova borilačka veština neguje se u Velikoj Britaniji, a potiče iz 17. veka. Pravila su jednostavna: držite se za okovratnik svog protivnika i šutirajte ga u cevanice dok ga ne oborite na zemlju. Nekada su se u ove svrhe nosile čizme sa metalnim ojačanjem na prstima, a danas je brutalnost ublažena pravilom da učesnici nose mekanu obuću.
2. Šah-boks
Ovaj hibridni sport podrazumeva kombinaciju boksovanja i igranja šaha u naizmeničnim rundama. Izmislio ga je holandski umetnik Iepe Rubing, inspirisan francuskim stripom “Le Froid Equateur”. Većina svetskih prvenstava održava se u Berlinu.
3. Ekstremno peglanje
Ovaj ekstremni sport podrazumeva peglanje odeće na različitim lokacijama, kao što je litica, šuma, kanu, dno zaleđenog jezera, kao i peglanje u pokretu, tokom spuštanja padobranom, skijanja i vožnje snoubordom. Kako navode njegovi tvorci, u pitanju je sport koji kombinuje “uzbuđenje običnih ekstremnih sportova i zadovoljstvo usled dobro opeglane košulje”.
4. Nošenje supruge
Ova disciplina podrazumeva da muški takmičar prenese svoju suprugu u najkraćem mogućem vremenu preko staze na kojoj su postavljene prepreke. Sport je izmišljen u Finskoj.
5. Trka ljudi sa konjima
Ovaj sport, poreklom iz Velsa, podrazumeva trku takmičara sa jahačima na stazi dugoj 22 milje. Trka se održava svakog juna u Velsu.
6.Podvodni hokej
Ovaj hokej ima slična pravila kao regularni hokej. Jedina razlika je to što se sve odigrava na dnu bazena. Svaki tim ima po šest igrača na terenu.
7. Zorbing
Ovo je esktremni sport u kom se učesnici voze niz strme terene u velikoj gumenoj lopti. Nekada se u nju sipa i voda koja prska po onome ko se nalazi unutar nje, što zorbing čini još zabavnijim.
8. Ronjenje u močvari
Ova disciplina predstavlja plivanje u močvari sa ronilačkom maskom.
9. Polo na uniciklu
Umesto tradicionalnog jahanja konja, ova alternativa podrazumeva vožnju na uniciklu.
10. Trkanje sa sirom
U ovoj tradicionalnoj britanskoj disciplini takmičari se trkaju niu strmu padinu za koturom sira koju se pre početka trke spušta niz nju. Onaj ko uhvati sir (ako je to moguće, jer se on kreće velikom brzinom) ili ko prvi stigne do cilja u podnožju padine dobija kao trofej – sir!
izvor: 24sata.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More