субота, 03. март 2012.

Najbrži način transporta koke

Radnici sa jedne farme za uzgajanje koke u Boliviji izumeli su brz, ali i izuzetno opasan način da uštede na vremenu potrebnom za transport robe.
Oni se sa farme smeštene na vrhu planine spuštaju sa tovarom na leđima do doline Amazona pomoću nesigurne čelične sajle i kotura, prenosi Al Džazira.
Radnici, koji verovatno i sami žvaću lišće koke, svakodnevno se spuštaju ovim neobičnim liftom koji je „osiguran“ samo uz pomoć nekoliko žica, a kako sami tvrde, oni lete „brže nego astronauti“, zbog čega su među komšijama prozvani „letećim ljudima iz doline Jungas“.
Nekada je transport lišća koke zahtevao pešačenje sa teretom na leđima niz padinu, koje je trajalo i po sat vremena. Novom metodom, međutim, oni isti put prevaljuju za svega 30 sekundi.
Izumitelj žičanog lifta je Don Ignasio (72), koji se u ovo mesto doselio pre nekoliko godina.
Na snimku koji je napravila Al Džazira prikazano je i jedno dete koje farmeri umotavaju u džak, a zatim puštaju niz žicu. O nebezbednosti ove metode svedoči i činjenica da su najmanje tri osobe na farmi poginule prilikom spuštanja niz žicu, a mnoge žene radije se probijaju dolinom Amazona pešice.
Koka je postala glavni usev u dolini Jungas otkako je cena kafe drastično pala. Cena koke je oko 30 procenata viša od cene kafe, a biljka, čiji se listovi koriste u procesu proizvodnje kokaina, niče tri puta godišnje. Ovu biljku uzgajale su Inke, a lokalno stanovništvo je žvaće kako bo savladalo umor.
Pogledajte i video koji je napravila Al Džazira.
izvor: 24sata.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More