субота, 03. март 2012.

Japanci prave svemirski lift

Japanska građevinska kompanija Obayashi Corp. planira da izgradi „lift ka svemiru“ do 2050. godine.
Lift za prevoz putnika i tereta u vozilu duž trake od ugljeničnih nanocevi dosezaće četvrtinu puta ka Mesecu, a vozilo će putovati brzinom od 200 kilometara na čas i putovanje će trajati oko nedelju dana, prenosi portal Građevinarstvo.
Predviđeno je da protivteg na kraju kabla, na 96.000 kilometara od tla, fiksira ceo sklop povezan sa stanicom.
Solarni paneli, koji će se nalaziti na istoj visini kao i terminal, obezbeđivaće električnu energiju za potrebe lifta, dok će se višak vraćati nazad na Zemlju.
Kompanija se nada da će „svemirski lift“ moći da preveze 30 putnika u isto vreme duž kabla pomoću magnetnih linearnih motora.
Japanska kompanija, takođe, nije otkrila lokaciju za „svemirski lift“, ali pošto se lift oslanja na centripetalnu silu u cilju zatezanja sajle, bazna stanica mora da se nalazi duž ili barem blizu ekvatora.
Koncept liftova koji dosežu do svemira je poznat još od 1895. godine, kada je ruski naučnik Konstantin Ciolkovski, tzv. otac moderne kosmologije, bio inspirisan novoizgradenim Ajfelovim tornjem osmislio ideju slobodnostojeće kule koja dostiže geostacionarnu orbitu sa površine Zemlje.
Ideja je od tada postala obeležje naučne fantastike, ali u poslednjih nekoliko godina su održane konferencije na ovu temu, a NASA je takođe aktivno učestvovala u naporima da ih učini stvarnim.
Pronalaženje materijala koji je dovoljno lagan i jak da stvori tako dugački kabl je značajna prepreka.
Kompanija „Obayashi“ i drugi veruju da nanocevi ugljenika mogu to da ostvare, što će biti presudno za uspeh ovog ambicioznog projekta. Ta kompanija još uvek ne daje procene o vrednosti projekta.
izvor: trojka.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More