субота, 03. март 2012.

Hamburger iz epruvete

Prve pljeskavice napravljene u epruvetama biće na našim stolovima već u oktobru! Laboratorijski hamburger biće napravljen od goveđih matičnih ćelija, a izgledaće kao pravi hamburger i imaće njegov ukus, kaže tvorac laboratorijske pljeske, profesor sa Univerziteta u Mastrihtu, u Holandiji, Mark Post. Proizvodnja prototipa „in vitro“ hamburgera koštaće oko 250.000 evra.
Profesor Post je već napravio jedno parčence veštački uzgojene junetine dugačko tri, široko 1,5 centimetra i debelo pola centimetra. Ovo meso nema onu lepu, crvenkastu boju, već više vuče na žutu, ali se Post nada da će do oktobra i vizuelna strana biti zadovoljena.
Post je prvo napravio „mišju pljeskavicu“, od matičnih ćelija laboratorijskih miševa. Potom je pokušao da uzgoji svinjetinu, koja je po boji i teksturi više ličila na meso lignje. Tek na kraju je rešio da proizvodi juneće meso.
Proces ima četiri faze. Najpre se iz mišića krave uzmu matične ćelije, koje se ostave da se umnože. U toj fazi „junetina“ je lepljiva i izgleda kao nedovoljno kuvano jaje. Kroz dalji laboratorijski proces ćelije se umnožavaju u trake nalik na parčiće mesa. Onda se te trake samelju sa životinjskim salom, takođe napravljenim u laboratoriji, kako bi se obogatio ukus pljeskavice. Tada preostaje još samo da se raspali roštilj, za šta će biti zadužen laboratorijski „kuvar“ Heston Blumental! Ovaj proces je zasad veoma skup i dugačak, ali istraživači veruju da će za proizvodnju hamburgera uskoro biti potrebno samo oko šest nedelja!
Istraživači u projektu nadaju se da bi ovako uzgojeno meso moglo da ima presudnu važnost za opstanak ljudi u budućnosti, jer zbog naglog porasta svetskog stanovništva neće biti dovoljno životinja da se svi ljudi prehrane. Ipak, industrijska masovna proizvodnja ovakvog mesa biće izvodljiva tek za 10 godina, kada će ovako dobijeno meso moći da se nađe u marketima.
izvor: kurir-info.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More