субота, 03. март 2012.

Egzotični kućni ljubimci


Gajenje kućnih ljubimaca je jedno od najlepših iskustava koje život ima u ponudi. Međutim, neke ljude posedovanje običnog psa ili mačke jednostavno ne ispunjava dovoljno. Za njih su jedino rešenje ljubimci kojim zapravo svima poručuju da očajnički žele da privuku pažnju.
Madagaskarska bubašvaba
Za većinu nas, interakcija sa bubašvabama ne uključuje mnogo više od upoznavanja ovih omraženih stvorenja sa đonom naših cipela. Ali na šta bi ovaj svet ličio kada bismo svi imali iste afinitete? U ime toga, vlasnici najveće vrste bubašvaba, nemaju ništa protiv da one mile svuda po njima, budući da one pak imaju odbrambeni mehanizam ispuštanja određene tečnosti, zbog čega nije uputno dirati ih rukama.
Gambijski torbasti pacov
Koliko god voleli Ratatuja – ovo definitivno nije isto. Ako vam ideja da vam po kući šeta glodar džin nije već dovoljno odvratna, šta mislite o tome što se veruje da je ova životinja jedan od prenosilaca infektivne bolesti Monkeypox, koja hara Ujedinjenim državama.
Burmanski piton
Ako smatrate da je veličina bitna, možda biste bili zainteresovani za Burmanskog pitona. Ovaj udav je jedna od najvećih zmija na svetu, jer uz odgovarajuću brigu može da poraste i do 5 metara. Internet obiluje onima koji su na teži način naučili da ovim reptilima zaista nije bitno ko je njihov vlasnik kada ogladne. Zahvaljujući njihovoj sjajnoj sposobnosti adaptacije, procenjuje se da ih na Floridi ima preko 30 000, ali ne na kućnoj nezi već ulicama.
Lasice
Ako niste protivnik užasnog mirisa u vašem domu, ovo bi mogao biti idealan izbor za vas. Radi se o dalekom rođaku tvora, koji podno repa takođe ima mirisnu žlezdu koju rado aktivira po potrebi. Čak i ako se one uklone, što postoji kao opcija, ostaće vam problem sa mirisom njihovog urina koji se neće libiti da ostave bilo gde za sobom.
Tarantule
Osim što niko normalan ne smatra pauke poželjnim društvom, ovaj pauk je u svakom trenutku spreman da upotrebi svoje kandže na svom vlasniku. Kako ne žele da njih bilo ko dira, njihov „gazda“ vrlo verovatno ne bi završio samo sa gadnim ujedom već i odvratnim osipom za koji su zadužene iritirajuće čekinje, kojima ovaj ljupki ljubimac takođe raspolaže.
“Fennec” lisica
Ne dajte da vas zavara njeno slatko lice – ovo je samo umiljatija verzija tvora. Ako ne verujete – probajte da je uplašite ili obradujete. U Africi uopšte i ne važi za egzotičnog kućnog ljubimca jer se uredno može naći u pet shopovima, ali svima je jasno da ovu noćnu lisicu uglavnom ne mogu da uhvate ni pustinjski predatori, a kamoli do kraja pripitome dokoni ljudi.
Iguana
Evo još jednog gotovo regularnog kućnog ljubimca. Ovaj naizgled pitomi gmizavac, poznat je po naglim promenama raspoloženja i agresivnim izlivima bez poznatog razloga. Imajući u vidu njihovu moć skakanja u vis i do sedam metara, ne bi trebalo da vas iznenadi ako ničim izazvano budete napadnuti iguaninim zubima, kandžama oštrim kao brijač ili repom koji bi pre mogao da se nazove bičem. Pa, ko voli…
Usporeni loris
Nakon neodoljivih snimaka na Jutjubu, postala je vrlo poželjan novi član porodica širom sveta. Ono što možda, a verujemo da je tako, niko od njih unapred nije znao, jeste da je ovo jedini otrovni primat na svetu. Svojim oštrim zubima isisavaju otrov koji drže u laktovima nakon čega ujedaju žrtvu. Znači zubi – lakat – otrovni ujed. Dovitljivo.
Šimpanze
One zaista umeju da budu odlično društvo. Ako zanemarimo par momenata. Osim što su prenosnici širokog dijapazona bolesti koje se i te kako prenose na ljude, takođe ih je i nemoguće istrenirati da koriste toalet, uglavnom zato što im je razbacivanje sopstvenog izmeta jedna od omiljenih aktivnosti. Ukoliko vam se i dalje dopada ideja druženja sa njima 24/7 – stvarno bi trebalo da nabavite jednu.
izvor: 24sata.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More