субота, 03. март 2012.

Da li nas vanzemaljci izbegavaju


Ukoliko vanzemaljski inteligentni život stvarno postoji, „mali zeleni“ bi do sada pronašli ljude, ali nas svesno izbegavaju iz nepoznatih razloga, ukazuje nova naučna studija.
Istraživači, koji su izračunali koliko bi vremena trebalo društvu da nauči kako da putuje na druge svetove, smatraju da su vanzemaljske civilizacije – opet, ukoliko postoje – počevši od najstarijih zvezda u našoj galaksiji, imale više nego dovoljno vremena da dođu do Zemlje.
- Ili smo sami, ili su oni tamo i ne diraju nas – rekao je vođa studije, matematičar Tomas Her.
Svetlost putuje brzinom od oko 300.000 kilometara u sekundi. Uračunajte u to još oko 500 godina za izgradnju novih svemirskih brodova i slično i doći ćete do rezultata da je civilizacija, počevši od najstarijih zvezda Mlečnog puta, imala epohe na raspologanju.
- Ili nas zaobilaze, ili ne putuju dalje od svojih zvezdanih sistema i razmišljaju o smislu života – dodao je Her.
Moglo bi da bude nekoliko razloga zašto nas vanzemaljci izbegavaju – možda, prosto, nemamo ništa što im treba.
- Bilo koja drevna civilizacija verovatno nije biološka. Oni ne trebaju mesto poput Zemlje. Oni ne moraju da dođu ovde i ukradu našu vodu. Ima je mnogo i van Sunčevog sistema gde gravitacija nije tako jaka i mogu prosto da uzmu sve što žele – istakao je Her.
- Ili, možda, moderni vanzemaljci prate rute postavljene pre mnogo, mnogo vremena, a sve one zaobilaze Zemlju – dodao je on.
izvor: blic.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More