субота, 03. март 2012.

Asteroid udara Zemlju 2040

Do mogućeg “armagedona” ili kraja sveta, moglo bi da dođe već 2040. godine. To su izračunali naučnici u “Nasi”, nedavno otkrivši asteroid širine oko 140 metara koji se velikom brzinom kreće ka našoj planeti.
Asteroid nosi ime “2011 AG5”, a precizniji datum njegovog mogućeg sudara sa Zemljom je 5. februar.
Akcioni tim Ujedinjenih nacija, koji je zadužen za nadgledanje kosmičkih tela koja se nalaze u blizini Zemlje, već je započeo pregovore o najboljem načinu da se ovaj sudar izbegne.
Jedan od predloga poznat nam je iz popularnog filma s kraja devedesetih, “Armagedon”, u kojem Brus Vilis spašava svet od asteroida koji preti čovečanstvu.
Jedna od ideja je da se za uništenje asteroida upotrebi nuklearno naouružanje i tako izbegne sudar, ali je i ta ideja još uvek u razmatranju.
Drugi način koji se razmatra je spuštanje sonde na površinu asteroida koja bi ga svojom težinom skrenula sa putanje. Takođe bilo bi moguće poslati sondu u pravcu asterorida koja bi direktnim sudarom sa njim, mogla da proivede isti efekat.
Tim Ujedinjenih nacija, skrenuo je pažnju na to da bi korišćenje nuklearnog oružja, moglo da izazove kontra-efekat. Od eksplozije bi asteroid mogao da se pretvori u “kišu” manjih tela koja bi udarila u površinu zemlje i tako mogla da budu kobna ukoliko padnu na naseljeno područje.
Verovatnoća sudara po poslednjim računicama je jedan prema 625, a kako se taj trenutak približava, to bi moglo da se promeni.
U slučaju da asteroid udari u površinu Zemlje, ne bi došlo do kraja čovečanstva kakvo poznajemo, ali ako bi pao na neki veći grad, broj žrtava merio bi se u milionima.
Pretpostavlja se da će oko 2023. godine, asteroid proći kroz takozvani “keyhole pass”, što predstavlja prostor u svemiru kroz koji će asteroid proći pre nego što udari u Zemlju, prenosi Daily Mail.
Asteroid koji je odgovoran za nestanak dinosaurusa pre 65 miliona godina, bio je veličine čak 14.5 kilometara. To je znatno veće od ateroida koji preti čovečantsvu sada, ali naučnici upozoravaju da pretnja “2011 AG5” nije nimalo naivna.
izvor: 24sata.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More