среда, 22. фебруар 2012.

U našoj galaksiji ima još živih bića


Naša galaksija bi mogla biti pretrpanija nego što smo ikad mislili. Novo istraživanje, koje su uradili Nasini naučnici u Pasadeni, u Kaliforniji, pokazuje da na svakih 70 zvezda sličnih Suncu jedna može imati u svojoj orbiti planetu nalik Zemlji. Na njihovoj površini mogla bi postojati voda, smatraju istraživači, što znači da bi samo u Mlečnom putu mogle biti milijarde planeta sličnih našoj.
U februaru je teleskop „Kepler” identifikovao 1.200 mogućih dalekih svetova, od kojih su 68 otprilike veličine Zemlje. Novi podaci upućuju na to da bi se moglo očekivati da između 1,4 i 2,7 procenta svih zvezda u galaksiji ima planete slične Zemlji.
„To znači da ima mnoštvo planeta kao što je Zemlja, u Mlečnom putu čak dve milijarde”, objašnjava Džozef Katanzariti iz Nase. „Sa tako velikim brojem postoje velike šanse da tamo negde postoji život, i to čak možda inteligentan život na nekoj od tih planeta. I to samo u našoj galaksiji, a postoji još 50 milijardi drugih galaksija.” Naučnici predviđaju da će biti otkriveno oko 12 planeta sličnih Zemlji, nakon što budu završene analize podataka sa “Keplera”. Do sada su viđene već četiri.
(Izvor: Blic)

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More