субота, 18. фебруар 2012.

Tviteras rukovodi selom preko twitter-a

Tvitermanija se širi Afrikom. Ova društvena mreža uglavnom se koristi kao sredstvo za unapređenje života u zabačenim selima, a najbolji primer je šef kenijskog sela Lanet Umodže, koji se i protiv kriminala bori „tvitovanjem“.
Kada je administrativni šef jednog sela u zapadnom delu Kenije dobio hitan poziv da su razbojnici upali u kuću tamošnjeg učitelja, on je poslao poruku na Tviter.
Za nekoliko minuta stanovnici Lanet Umodže, u kome su kuće kamene, okupili su se ispred doma učitelja i razbojnici su pobegli, prenosi AP.
Ovo je samo najnoviji pokušaj šefa Frensisa Kariukija da unapredi život stanovnika u selu, koristeći društvenu mrežu Tviter.
Kariuki obično šalje poruke putem Tvitera o nestaloj deci ili životinjama, dokazujući da se „moć društvenih mreža proširila čak i na zabačena afrička sela“.
„Braon-bela ovca je nestala, ima najlonski kanap oko vrata i pripada Mvangijevom ocu“, tvitovao je šef nedavno. Ubrzo nakon toga je pronađena.
Kariuki ističe da su među njegovih 300 sledbenika na Tviteru i lopovi iz sela. Kao primer navodi slučaj s početka godine kada je poslao poruku o krađi krave. Malo kasnije ju je našao ostavljenu, vezanu za stub.
- Tviter nam pomaže da uštedimo i vreme i novac. Ne moram više da pišem pisma ili štampam plakate za čiju distribuciju je potrebno vreme, a i skupi su – objašnjava ovaj bivši učitelj.
Poslednja istraživanja pokazuju da raste broj korisnika Tvitera u Africi. Najviše se ova društvena mreža koristi u Južnoj Africi, a na drugom mestu je upravo Kenija.
U poslednja tri meseca prošle godine, Kenijci su poslali gotovo 2,5 miliona poruka. Više od 80 procenata onih koji su učestvovali u istraživanju kaže da Tviter koristi za komunikaciju sa prijateljima, dok 68 odsto prati vesti preko ove društvene mreže.
izvor: rts.rs

Enhanced by Zemanta

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More