петак, 24. фебруар 2012.

Rus napravio leteći automobil


Nekadašnji ruski pilot Valerij Bulgakov (72) napravio je leteći automobil od starog “zaporošca” i mada deluje “kabasto”, preduzimljivi Rus ga sa mnogo entuzijazma usavršava.
Pronalazač iz Kaluge, grada udaljenog 150 kilometara jugozapadno od Moskve, modifikovao je automobil “zaporožec tavriju” iz 1987. godine na taj način što je vrata i haubu zamenio lakšim materijalom i dodao mu krila.
Letelica se pri brzini od 96 kilometara diže u vazduh, ali samo do visine od tri metra, a može da preleti rastojanje od samo 180 metara.
Iako ovaj leteći automobil nije konstruisan za komercijalnu prodaju, Bulgakov ga je patentirao i prikazao na Sajmu egzotičnih automobila u Moskvu.
To što Bulgakov nije zainteresovan za komercijalnu promociju svog izuma, ne znači da drugi nisu. Dosad najslavniji leteći automobil jeste američki “terafugija tranzišen”, koji je dobio sertifikat američke Uprave za bezbednost saobraćaja, pa se očekuje da se na drumovima pojavi za godinu dana, a prodavaće se po ceni od 194.00 dolara.


Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More