недеља, 26. фебруар 2012.

Rukopis Maja koji predviđa smak sveta


Kalendar naroda Maja završava se 21. decembra 2012. Za stručnjake to predstavlja svojevrsnu naučnu zagonetku, ali za pristalice teorija o propasti sveta, koje svojim komentarima zatrpavaju internet, to je datum kada očekuju da svetu kakav poznajemo dođe kraj.
Jedini dokaz koji imaju za ovo verovanje je 800 godina star rukopis Maja, poznat kao Kodeks Drezdezis, koji se čuva u Gradskoj i univerzitetskoj biblioteci grada Drezdena.
U pitanju je jedan od nekoliko rukopisa drevnih Maja koji se u svetu čuvaju, i ujedno jedini koji sadrži kalendar i slike apokalipse. Poslednja slika, recimo, prikazuje katastrofalnu poplavu, sa slikama bogova i mitskih bića, pri čemu potoci vode na zemlju liju iz čeljusti nebeskog zmaja, prenosi Bizlife.
Interesovanje za ovaj rukopis je ogromno.
Svakodnevno nas zovu iz Amerike, iz Meksika, iz celog sveta, kaže direktor ove biblioteke Tomas Birger. Zovu ih naučnici, laici, ali i svi mogući čudaci.
Na internetu kruži neverovatan broj glasina, tvrdi Birger.
Između ostalog, na forumima se upozorava da će Zemlju tog dana udariti kometa, i dele se saveti za preživljavanje.
Kako bi sporni rukopis svi mogli i sami da pogledaju, stručnjaci su izradili novu digitalnu verziju Kodeksa, tako da se njegovih 39 ispisanih i iscrtanih listova od kore smokvinog drveta, dugih ukupno 3,5m, sada mogu naći i na internetu.
- Ne želimo da potpirujemo glasine i teorije, već da ponudimo valjane informacije, kaže Birger.
Naredna godina će u Drezdenu cela biti u znaku majanskog rukopisa, kome će biti posvećan veći broj skupova sa hiljadama posetilaca, ali 21. decembar se čeka prilično opušteno:
- Tog dana ćemo organizovati zabavu za preživele, uz smeh kaže direktor gradske biblioteke Birger.
( Izvor: S media )

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More