недеља, 19. фебруар 2012.

Osuđen haker koji je mogao da uništi Fejsbuk

Student programerskih tehnologija Glen Mengam (26) iz Jorka, koji je u uspeo da provali u interni sistem društvene mreže Fejsbuk, osuđen je juče na osam meseci zatvora.
Izdajući se kao službenik ove socijalne mreže na godišnjem odmoru, on je u aprilu i maju 2011. uspeo da uđe na tri njena servera.
Pod imenom “Gama Rej”, Mengam je ukrao tajnu šifru “koja Fejsbuku daje vrednost” i sačuvao je na hard-disku svog kućnog kompjutera.
Krađa dragocene kompjuterske šifre izazvala je paniku među organima vlasti, uključujući i FBI, koji je pretpostavio da je reč o industrijskoj špijunaži.
Mengam, koji navodno boluje od Aspergerovog sindroma i nema društveni život, tvrdi da je hakovao društvenu mrežu iz etičkih pobuda kako bi otkrio njene slabosti, koje bi stručnjaci kasnije mogli da otklone.
Sudija je, međutim, ocenio da je student došao do velike količine osetljivih i poverljivih informacija, na šta nije imao pravo, i da je sve moglo da ima katastrofalan ishod po Fejsbuk.
Prema rečima državnog tužioca Sandipa Patela, Mangamov napad, zbog koga je pokrenuta “planska, skupa i dugotrajna istraga”, u kojoj su učestvovali FBI i policija, prouzrokovao je kompaniji troškove od 200.000 dolara.
izvor: blic.rs

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More