четвртак, 23. фебруар 2012.

Ogledalo koje meri otkucaje srca


Na petoj dodeli nagrada za najbolji pronalazak koje dodeljuje naučni magazin “Popular sajens”, prvo mesto odneo je projekat Minga Zer Poa, studenta iz Masačusetsta koji je osmislio ogledala koje može da meri vitalne znake.
Još 2009. godine, mladom Mingu Zer Pou, studentu elektro i medicinskog-inženjeringa sa Univerziteta u Masačusetsu, palo je na pamet da veb kameru na svom laptop računaru pretvori u uređaj za merenje otkucaja srca.
Ogledalo koje pokazuje unutrašnje zdravlje

Uređaj koji je tada napravio nije bio potpuno tačan u svom radu, ali iz ideje da napravi softver koji će pomoći lekarima i pacijentima sa srčanim problemima, stvorio se projekat koji je dobio prvu nagradu – ogledalo koje meri vitalne znake.
Prošle godine došao je na ideju na napravi dvoslojno ogledalo iza kog se nalazi kamera povezana sa laptop računarom, a koje kada stanete ispred njega meri otkucaje vašeg srca kada vas vidi u odrazu. Kada primeti da neko stoji ispred njega, ogledalo meri otkucaje srca koje šalje krv u krvne sudove.
Krv apsorbuje svetlo, pa što više krvi putuje kroz krvne sudove, to je manji odraz svetla koje ogledalo očitava. Veb kamera koja je postavljena u ogledalu očitava te sitne fluktuacije odbijenog svetla, a kompjuterski program te podatke pretvara u broj otkucaja srca, kako je objasnio Ming Zer Po.
Ova mogućnost nije novost, ali su dosad istraživači pratili rad srca i drugih organa preko kamere visoke rezolucije, a ideja mladog naučnika bila je da ovaj izum prilagodi svim kamerama običnih laptopova kao i kamerama “pametnih” telefona, kako bi ga učinio dostupnim svim korisnicima, a ne samo onima sa “dubokim” džepom.
U celom projektu mu je pomogao cimer sa istog fakulteta, Den Mekdaf, koji je osmislio kod za obradu podataka u realnom vremenu, koji pomaže običnoj kameri da generiše podatke i očita ih kao broj otkucaja srca na laptopu. Ova dva mladića još uvek usavršavaju čudesno ogledalo, koje žele da plasiraju na tržište kasnije ove godine, a njegova cena i dalje nije poznata.
Osim što će ovaj “medicinski uređaj” moći da meri otkucaje srca, moći će da očitava i rad drugih organa, kao što su disanje i količina kiseonika u krvi.
- Ovo ogledalo će moći da vam pokaže vaše unutrašnje zdravlje. Kada se ljudi budu ogledali u njemu moći će da pomisle da je to njihov identitet iznutra, i da ne pokazuje samo njihov spoljašnji izgled – izjavio je Ming Zer Po o svom izumu.
(Izvor: Blic)

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More