понедељак, 20. фебруар 2012.

Nećemo nestati sa lica Zemlje 21. decembra 2012

Dobra i loša vest – dobra je da nećemo nestati sa lica Zemlje 21. decembra 2012. kao što je „planirano“, loša – sada ne znamo kada će se to dogoditi…

Dugo najavljivanog smaka sveta po majanskom kalendaru neće biti.
Profesor Džerardo Aldana, jedan od autora knjige „Calendar and years II: Astronomy and time in the ancient and medieval world“, u poglavlju koje se bavi majanskim kalendarom tvrdi da je način pretvaranja majanskih datuma u datume modernog kalendara možda pogrešan, što automatski znači da kraj sveta možda neće biti 21. decembra 2012. godine.
Majanski kalendar je skup kalendara i almanaha kojima se koristila ova civilizacija pre dolaska Evropljena 1492. godine.
Histerija koja okružuje 2012. godinu ipak ima nekih arheoloških osnova, uključujući „Spomenik broj šest“, pronađen tokom izgradnje puta na jugu Meksika šezdesetih godina.
Zapis na kamenoj ploči opisuje nešto što bi trebalo da se dogodi 2012. godine, a što uključuje „Bolona Joktea“, misterioznog majanskog boga povezanog sa ratom i stvaranjem.
Način pretvaranja majanskih datuma u moderne naziva se GMT konstanta po inicijalima trojice najranijih istraživača civilizacije Maja. GMT konstanta se za sada poklapa s arheološkim dokazima i astronomskim podacima, ali profesor Džerardo Aldana s Kalifornijskog univerziteta tvrdi da je ovo prebacivanje pogrešno i da daje pogrešne rezultate sa odstupanjem i do sto godina.
(Izvor: Mondo)

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More