субота, 25. фебруар 2012.

Kafa vas ne razbuđuje


Kafa nije zaslužna za naše razbuđivanje već uverenje da će nas ona rasaniti i dati nam snagu, otkrivaju psiholozi na temelju simuliracije ispijanja kafe koja je pokazala neverovatne rezultate.
Koliko puta ste čuli (ukoliko niste i sami to izgovorili) da je funkcioniranje bez jutarnje kafe gotovo nemoguće i da je samo jedan mali gutljaj dovoljan da se otera pospanost.
Psiholozi su pobili ove tvrdnje karakteristične za osobe s niskim krvnim tlakom koje se ujutro osećaju „mamurno“. Britanski istraživači proučavali su 88 volontera starih od 18 do 47 godina koji su, prema vlastitom priznanju, tvrdili da bez kafe ne mogu se rasane. Pojedincima je data kafa s kofeinom, ali im je rečeno da u njoj nema kofeina, dok su drugi dobili kafu bez kofeina, ali im je rečeno da sadrži kofein. Zatim su specijalnim metodama testirane njihove reakcije i raspoloženje. Rezultati su pokazali da osobe koje su pile kafu s kofeinom, a mislili da piju bez njega, imaju veći problem da se rasane za razliku od onih koji su pili kafu bez kofeina, a mislili da ga sadrži.
- Rezultati su pokazali da i sama pomisao da smo uzeli kofein odmah proizvodi rezultat, poboljšava se cirkulacija i pojačava koncentracija – zaključuju stručnjaci.
( Izvor: Novosti )

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More