четвртак, 23. фебруар 2012.

Astronomi traže vanzemaljce na 86 planeta


Američki astronomi traže vanzemaljske oblike života na 86 planeta na kojima vladaju slični uslovi kao na Zemlji.
Pomoću ogromnog radio-teleskopa „Green Bank Telescope“ (GBT) koji se nalazi u Zapadnoj Virdžiniji biće proučavane svaka od ovih planeta koje su izabrane od 1.235 planeta, lociranih putem teleskopa „Keplera“.
Svaka planeta će biti posmatrana po 24 sata i svi podaci prikupljeni tokom tog perioda biće detaljno obrađeni.
Ova misija je deo projekta instituta SETI koji se još od 1980-ih godina bavi potragom za vanzemaljskim životom.
Prošlog meseca je zbog manjeg budžeta institut SETI morao da smanji troškove i obustavi neke od misija.
„Izabrali smo planete sa temperaturama koje variraju od 0 do 100 stepeni celzijusa na površini, jer je veća mogućnost da na takvima postoji život“, izjavio je Den Vertajmer, dugogodišnji istraživač koji radi u institutu.
Vertajmer je godinama radio u Portoriku sa „Aresibom“, najvećim radio teleskopom sa pojedinačnom sfernom antenom na svetu, sa kojim, međutim, nije mogao da posmatra isti deo severnog neba kao sa „GBT-om“.
„Sa ‘Aresibom’ smo se fokusirali na zvezde poput našeg Sunca, nadajući se da oko njih ima planeta koje emituju signale nekog inteligentnog života. Ali nikada nismo imali ovakvu listu planeta“, rekao je Vertajmer.
„GBT“ može da skenira 300 puta više frekvencija od „Aresiba“, što znači da može za jedan dan prikupiti onoliko podataka koliko je „Aresibo“ mogao da prikupi za godinu dana.
Očekuje se da će ova misija trajati godinu dana, a u njoj će učestvovati i milion volontera koji će podatke obrađivati na svojim kućnim kompjuterima.
(Izvor: Blic)

Učitava se...

Vic Dana

Podeli sa Prijateljima

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More